BLOG

MINDEN A TIFFANY ÜVEG MŰVÉSZETRŐL ÉS MÉG TÖBB...

A tiffany üveg alkotásokat általában a kézművességgel kapcsolják össze, pedig sokkal több lehetőséget rejt maga a technika és az alapanyag. A technika feltalálója Louis Comfort Tiffany is művészi színvonalon alkotott. Talán a tiffany lámpák és a kisebb kiegészítők miatt terjedt el, hogy ez egy kézműves technika. Sokan hobbiként űzik, vagy ügyes...

Vajon miért nevezzük tiffany üvegnek a tiffany üveget? Kitalálta fel és mi is ez tulajdonképpen? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk, amiben bemutatom Neked azt a férfit, aki mögött egy nagyszerű kémikusokból, üveggyári munkásokból, tervezőkből és üvegművesekből álló csapat dolgozott: ő Louis Comfort Tiffany.

Hogy kerülnek festmények az ablakba? Ez egy új és bolond árnyékolástechnika? Természetesen nem! Nem a megszokott vászonképekről és festményekről lesz most szó. Egy iparművészeti technikáról töröltem le a port és a rárakódott szokásokat. Mondhatjuk, hogy kihúztam abból a skatulyából, amibe rakták. Ismerd meg az ablakba akasztható "festményeket"!

Amikor megkérdezik, mivel foglalkozok vállalkozóként én azt szoktam válaszolni, hogy képzőművészeti vállalkozásom van. Legtöbbször nagyot néznek, majd megkérdezik: miért, mit csinálsz? A válaszom általában ez: egy forrasztásos mozaik technikával készítek önálló képeket. Mint a festőművészek, csak nem festékkel alkotok. Itt el is akadnak a kérdezők....

Minden alkotásomnak van egy története. Egy érzés, ötlet, gondolat, zene, ami életre hívja őket. Így van ez a Tavasz című képemmel is, ami -nem véletlenül- a megújulást ábrázolja. Ez a kép rólam szól.

Üdvözöllek! Hula Zsuzsa alkotóművész vagyok!

2010 óta alkotok tiffany technikával és 2019-ben eldöntöttem, hogy új irányt adok alkotói pályámnak: a képzőművészetet.

A tiffany üveget azonosították a szecesszióval, nyílászáró díszüvegekkel,  lámpákkal és kézműves tárgyakkal. Beskatulyázták a technikát és vele az alkalmazott stílusokat is. Ezen szeretnék változtatni! Megmutatom Neked ebben a nagyszerű technikában rejlő képzőművészeti lehetőségeket. Tarts velem!


Hírlevél

Iratkozz fel a friss hírekre, cikkekre, hogy ne maradj le!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!