GYAKORI KÉRDÉSEK

2010 óta alkotok tiffany technikával. Időközben találkoztam visszatérő kérdésekkel és újabbakkal, amelyeket itt összegyűjtöttem és megválaszoltam, így többet tudhatsz meg arról, amit csinálok.


1. Milyen technikával készülnek az alkotások?

Ez egy rézfóliás forrasztásos üvegmozaik technika, amelyet Louis Confort Tiffany fejlesztett ki és szabadalmaztatott az 1870 - es évek végén. Az alkotáshoz nincs szükség hordozó felületre, vagy vaskos ólom profilokra. Az üvegdarabok széleit vörösréz fóliával kell bevonni, majd a darabok illeszkedésénél ónnal vagy cinnel forrasztani. Így légies, karcsú vonalakat kapunk, amelyek nem csak összefogják a kiszabott üvegdarabokat, hanem az alkotás kontúrvonalait is alkotják.

2. A képek üvegre lettek festve? (Ez tiffany üvegfestés?)

Louis Comfort Tiffanynak és John La Farge - nek köszönhetően nincs szükség festékre. Ez a két férfi kísérletezte ki a ragyogó színes üvegeket. Louis márvány szerű opálos üveglapokat gyártatott, aminél különböző színű forró üvegmasszákat kevertek össze. Ezt az új technológiát 1880 - ban szabadalmaztatta. Én is ezekkel márványos, opálos üvegtáblákkal dolgozok, amelyeket ma is Tiffany hazájában az Egyesült Államokban gyártanak. Van néhány kínai üveggyártó is, de közel sem olyan jó minőségű üveglapokat készítenek, mint az amerikaiak.

3. Miért festmények, ha nincsenek festve?

Önálló képzőművészeti alkotásokat készítek. Egészen pontosan: képeket. A festészet "terméke" a kép, amely nem csak festve lehet. Készülhet textilből, vagy üvegdarabokból is mozaik technikával. Egy kicsit csaltam, mert a festmények hordozó felületet igényelnek, míg a tiffany technikánál erre nincs szükség. Ezért legtöbben nyílászáró üvegként, vagy tiffany lámpaként találkoztak ezzel a technikával, mint iparművészeti alkotásokkal. Többnyire épületet díszítő kiegészítő dekorációk, amelyek nem csak lenyűgözően szépek, de a luxus érzését is adják egy modern lakótérben. Ezért szerették a szecesszió és az art deco idején alkalmazni.

Ettől az iránytól elszakadtam. Nem épületet díszítő elemeket készítek megrendelésre, hanem képzőművészeti alkotásokat. Saját érzéseim és művészi elgondolásom, stílusom jelenítem meg, ahogy azt a festőművészek teszik. Ecsetek, festékek és vászon helyett üvegvágót, színes művészeti üveglapokat, csiszoló gépet, rézfóliát és forrasztó anyagot használok. A végeredmény: festmény üveggel színezve.

4. Nem esnek szét az üvegdarabok? Mennyire masszív egy ilyen műalkotás?

Az üvegdarabok a kép színén és fonákján is masszívan össze vannak forrasztva. Maguk az üveglapok is 4 mm vastagok. Az opálos üvegek igen kemények. Némelyiket vágni sem olyan könnyű. A nagyobb képekben pedig láthatatlanul megbújik a merevítő lemez, ami szintén 4 mm és több méter hosszan tekereg. Ez erős tartást ad az alkotásoknak. Ezért tudják nagy ajtóknál, ablakoknál és álmennyezeteknél alkalmazni a tiffany technikával készült alkotásokat. A festményeimet keskeny fém u záróprofil veszi körbe, ami további tartást ad a képeknek. Ezzel a záróprofillal együtt kereteztetni is lehet az alkotásokat, ahogy ezt a LED háttérvilágításhoz is megteszik.

5. Kik és hogyan készítik a háttérvilágítást az üvegfestményekhez?

Egy kedves partnerem segít ebben (Glass & Classics kft.), akik képkeretezéssel is foglalkoznak és kapcsolatban állnak villanyszerelő szakemberrel (Kreatív LED). Első körben kap az alkotás egy szép keretet, ami illik a festmény színeihez (téves elképzelés, hogy a berendezés színeihez kell illeszkednie). A keretet én választom ki az alkotás színeihez, stílusához. Keretezés után átveszi a festményt a villanyszerelő, és a kép hátulján a keretbe rejti a LED szalagot. Kap az alkotás egy hátsó borítást, két képakasztót és már utazhat is a tulajdonoshoz. Mindez lezajlik 7 munkanap alatt. További részleteket itt olvashatsz a háttérvilágításról.

6. Mennyire bízhatok a házhozszállításban?

Egy egy alkotásban rengeteg munka és alapanyag van. Sajnos jártam már pórul korábban csomagszállító céggel. Ripityomra törve ért célba egy üvegtálam. Mivel a csomagszállító cégeknél elsődleges a gyorsaság, olyan futószalagos rendszerrel dolgoznak, aminél nem tudják garantálni a nagyértékű és törékeny áruk biztonságát. Egyéb szállító cégek pedig igen borsos áron, ki tudja mennyire megbízhatóan szállítanak. Egy darab képpel pedig egyik sem fog az ország másik sarkába menni. Nekem nincs jogosítványom, így párom viszi el a festményeket, aki hét közben dolgozik, így hétvégén tud szállítást vállalni. Készített is egy klassz szállító boxot rögzítéssel. Már teszteltük a boxot. Jól működik. Párom pedig jó sofőr. Ő egészen biztos, hogy vigyáz a festményre és a megbeszélt időpontban kel útra egy darab képpel is. Én és a megrendelő is nyugodtak lehetünk. Nem fogja összetörni az alkotást és tényleg elviszi a megadott címre.

7. Miért kerülnek ennyibe a képek?

Az alkotásokhoz az Egyesült Államokból utazik az alapanyag, ezért ezzel növekszik az üvegek ára. A rézszalag és a forrasztóanyag szintén nem olcsó. Az alapanyagokat, eszközöket be kell szereznem és hazahoznom. Az alkotáshoz szerszámokat használok, vizet, áramot. A szerszámok kopnak. Új és új gyémántcsiszoló fejeket, üvegvágó fejet kell vásárolnom. Rengeteg kartonlapot, selyempapírt és alkoholos filcet koptatok el. A nagyobb képek 120 - 150 óra alatt készülnek el. Ehhez hozzáadódik a honlappal való foglalatoskodás, fotózás stb. Így jönnek ki az árak.

A Glass & Classics kft. - től vásárolok. Honlapjukon láthatod az általam is használt művészeti üvegtáblákat, forrasztóanyagot, rézfóliákat és szerszámokat árral együtt. Ha megtetszett a tiffany technika náluk kipróbálhatod egy családias hangulatú workshop - on. Jó szívvel ajánlom őket.

8. Vállalsz megrendeléseket is?

Csak téma megadással vállalok megrendelést, ami azt jelenti, hogy az alkotást az adott témával saját művészi látásmódom és stílusom szerint dolgozom fel. Hasonlóan egy képzőművészeti pályázathoz. Megrendeléskor előre meghatározott motívumokkal, színekkel, alakokkal és hozott/küldött fotók alapján NEM vállalok megrendelést! Továbbá nem vállalom más művészek munkáinak másolását sem.

9. Készítesz használati és dísztárgyakat is?

Jelenleg kimondottan csak önálló képeket alkotok. A jövőbeni terveim között szerepel művészi tálak, dísztányérok és vázák készítése. Tiffany lámpával, dobozokkal, tükrökkel és egyebekkel egyáltalán nem foglalkozok. Ezek a darabok nem ragadták meg fantáziám. Akinek közel állnak szívéhez és stílusához a tiffany lámpák, ajánlani tudom festményeim háttérvilágítással. A világító faliképeknek sajátos hangulata van.


További kérdéseid várom a hula.zsuzsa@glassfeeling.com email címre! Kérdezz bátran, ezzel segíted munkámat és mások tájékoztatását! Email címedet nem használom fel promóciók küldésére!

Érdekességek képeben a rézfóliás üvegmozaik készítésről, házhozszállításról és háttérvilágításról

Az üveg története, mielőtt én kézbe venném...


Legújabb írásaim a Glass Feeling blogban

Hogy kerülnek festmények az ablakba? Ez egy új és bolond árnyékolástechnika? Természetesen nem! Nem a megszokott vászonképekről és festményekről lesz most szó. Egy iparművészeti technikáról töröltem le a port és a rárakódott szokásokat. Mondhatjuk, hogy kihúztam abból a skatulyából, amibe rakták. Ismerd meg az ablakba akasztható "festményeket"!

Jön a nyári ART DESIGN MARKET a Budapest Garden-ben! Az Antropos idén is megrendezi nyári vásár sorozatát, ahol hazai alkotók divat kiegészítőivel, ruháival és művészi alkotásaival találkozhatsz nyáron 4 alkalommal. Az idei vásárra én is kaptam egy kedves meghívót.

Jelenleg is folyamatban van egy kép készítése. Az új "kis festmények" kategóriába készül a következő három festmény. A fejemben már kialakulóban van a következő nagyobb alkotások terve is. Ha szeretnéd tudni mi készül az elkövetkező hónapokban olvass tovább!