Hula Zsuzsa

Bemutatkozás

Hula Zsuzsa alkotóművész vagyok, pozitív, lélekre ható üvegből készült festményekkel teszem szebbé a művészet kedvelők otthonát és hétköznapjait. Különleges, kicsit misztikus hangulatot viszek alkotásaimmal az adott helyiségbe és az ott élők érzéseibe. Képeimmel szeretetet, feltöltődést, szépséget adok azoknak, akik ezt keresik a művészetben és mindennapjaikban.

Küldetésem

Küldetésemnek tekintem, hogy alkotásaimmal szépséget és jó érzéseket adjak a közönségnek. Hiszem, hogy akár a szomorúságot is lehetséges szépen ábrázolni, úgy hogy ne okozzon kárt a néző érzéseiben. A képeim hatását emelik a felhasznált művészeti üvegek, amelyek ragyogó színei leginkább természetes fényben érvényesülnek.

Stílusom

Autodidakta művész vagyok, stílusom nem szeretném valamilyen izmusba, vagy irányzatba behatárolni. Alkotásaim belső világom képi megnyilvánulásai. Egyfajta kommunikáció. Festményeimnél fontosnak tartom a színek tudatos használatát hatásuk szerint. Ugyanígy alakítom a kompozíciót is. Törekszem az érzelmek pozitív megjelenítésére. Úgy gondolom, hogy a művészet nem egy öncélú cselekvés, ami feljogosít, hogy a környezetemre szórjam esetleges negativitásom, depresszióm, vagy polgárpukkasztó módon nevetségessé tegyem a közönséget, amikor gyerekes krikszkrakszokra adok érthetetlen, művészieskedő magyarázatot. Képeimmel nem szeretném minden áron saját elképzeléseim és nézőpontom lenyomni a közönség torkán. A mű címek is azt a célt szolgálják, hogy elnevezés szerint meglehessen különböztetni a festményeket. Érdekességként leírom webshopomban milyen gondolatok, érzések vezéreltek a tervezésnél, amivel nem a közönség befolyásolása a cél.

Alkotásaim mindenkire másként hatnak, más érzelmeket, emlékeket hívnak elő, hiszen nem vagyunk egyformák. Az a célom, hogy a néző szabadon élvezze a képet, okoskodó magyarázatok nélkül.

Festményeimen vannak visszatérő elemek. Ilyen a hullámzó szalag, vagy a hullámzó vonalak. Portréképeimnél fontosnak tartom, hogy az ábrázolt arcnak legyen tekintete, személyisége, érzelmeket sugalljon, legyen benne élet. Ezeken a képeken nem valós személyeket ábrázolok. Az arcokkal és színekkel egy összhatásra és a nézőben keletkező érzésekre fektetem a hangsúlyt.

Miért pont üveggel színezem a képeim festék helyett?

Alkotói technikám

Az üveg, mint anyag átlátszóságával és misztikus hangulatával fogott meg. Először üvegfestésen gondolkodtam, ám megismertem egy érdekes mozaik technikát, amihez nincs szükség hordozó felületre. A technikával együtt találkoztam a gyönyörű élénk színű opálos üveglapokkal, amelyeket annyira megszerettem, hogy festék helyett használom őket. A technika lényege, hogy a kiszabott üvegdarabokat vörösréz fólia csíkkal körbefogom, a puzzle szerűen kirakott képet pedig az illesztések mentén ónnal, vagy cinnel összeforrasztom.

Itt nincsenek színátmenetek, összemosódások, mint a festéknél. Az illesztések vonalai egy határozott kontúrt adnak a képen. Ezeket a vonalakat jól lehet használni az összhatás elérésében. Az alkotások határozottabbak, karakteresebbek a kidomborodó forrasztástól.

Az opálos üveglapok hatását soha nem tudja utolérni egy festett üveg. Ezek az üvegtáblák önmagukban is lenyűgözőek, így egy pluszt adnak a festményhez. Igazi szépségüket és különleges, mély színeiket természetes fényben mutatják meg.

Az üvegről mindenkinek egy hideg anyag jut eszébe, amire rácáfolnak a fényben izzó, narancsok, vörösök, kékek. Ezért használom ezt az alapanyagot és technikát festményeimhez. Alkotásaim különleges hatásukat a művészeti üveglapoknak, a forrasztás vonalainak és a fénynek köszönhetik.

A kezdetek

Amikor 2010 - ben 40 évesen megismerkedtem a tiffany technikával, többféle módon próbálgattam vele az alkotást. A technika sajátossága, hogy nem csak sík képeket, hanem 3 dimenziós tárgyakat is lehet alkalmazásával készíteni. Kicsit olyan, mint a modellezés. Kezdetben főleg egyedi dísztárgyakat készítettem, amelyeket a Meskán értékesítettem. Nem sokkal ezután közzé tettem első honlapom, ahol a kész képek és dísztárgyak mellett megrendeléseket is vállaltam. Rá kellett jönnöm, hogy nem szeretek megrendelésre dolgozni. Túl kötött. Inkább iparos munka és nem művészet. Nem volt lehetőségem kibontakozni és a saját látásmódom szerint alkotni. Kedvtelésből készítettem dísztányérokat, vázát, ékszerdobozt, mécsestartót... valahogy mindig hiányérzetem maradt. Ráadásul kaptam olyan marketing tanácsokat, amelyek nem voltak összeegyeztethetők személyiségemmel, alkotói szabadságommal és ritmusommal. Gyárts anyák napjára, hajts rá az esküvői szezonra, add ingyen... Én pedig nem egy kézműves típus vagyok aki egyedi cuccokat "gyárt". 

Hozzám a festészet áll igazán közel, ezért döntöttem az üveggel színezett festmények mellett. 

Az alábbi albumban a 2012 és 2016 között készült munkáimból látható egy összeállítás. Kattints az egyik képre!

Ismerd meg új üvegképeim! 

Látogass el online galériámba

Vagy nézd meg személyesen üveggel színezett festményeim műhelyemben!