Hula Zsuzsa

Bemutatkozás

Hula Zsuzsa alkotóművész vagyok 1972 márciusában születtem Esztergomban. Pozitív, lélekre ható tiffany üveg festményekkel teszem szebbé a művészet kedvelők otthonát és hétköznapjait. Különleges, kicsit misztikus hangulatot viszek alkotásaimmal az adott helyiségbe és az ott élők érzéseibe. Képeimmel feltöltődést, szépséget, egyediséget adok azoknak, akik ezt keresik a művészetben és mindennapjaikban.

Küldetésem

Az alkotásaimon keresztül szeretném megmutatni a bennünk és körülöttünk élő szeretetet, szépséget, az érzések sokszínűségét. Hiszem, hogy akár a szomorúságot is lehetséges szépen ábrázolni. 

Stílusom

Autodidakta művész vagyok, expresszív, modern stílusban alkotok. Festményeim belső világom képi megnyilvánulásai. Egyfajta kommunikáció. Képeimnél fontosnak tartom a színek tudatos használatát hatásuk szerint. Ugyanígy alakítom a kompozíciót is. Törekszem az érzelmek pozitív megjelenítésére. Úgy gondolom, hogy a művészet nem egy öncélú cselekvés, ami feljogosít, hogy a környezetemre szórjam esetleges negativitásom, depresszióm, vagy polgárpukkasztó módon nevetségessé tegyem a közönséget, amikor gyerekes krikszkrakszokra adok érthetetlen, művészieskedő magyarázatot. Képeimmel nem szeretném minden áron saját elképzeléseim és nézőpontom lenyomni a közönség torkán. A mű címek is azt a célt szolgálják, hogy elnevezés szerint meglehessen különböztetni a festményeket. 

Alkotásaim mindenkire másként hatnak, más érzelmeket, emlékeket hívnak elő, hiszen nem vagyunk egyformák. Az a célom, hogy a néző szabadon élvezze a képet, okoskodó magyarázatok nélkül.

Festményeimen vannak visszatérő elemek. Ilyen a hullámzó szalag, vagy a hullámzó vonalak. Portréképeimnél fontosnak tartom, hogy az ábrázolt arcnak legyen tekintete, személyisége, érzelmeket sugalljon, legyen benne élet. Ezeken a képeken nem valós személyeket ábrázolok. Az arcokkal és színekkel egy összhatásra, érzésre, hangulatra törekszem.

Miért pont üveggel színezem a képeim festék helyett?

Alkotói technikám

Az üveg, mint anyag átlátszóságával és misztikus hangulatával fogott meg. Először üvegfestésen gondolkodtam, ám megismertem egy érdekes mozaik technikát, amihez nincs szükség hordozó felületre. A technikával együtt találkoztam a gyönyörű élénk színű opálos üveglapokkal, amelyeket annyira megszerettem, hogy festék helyett használom őket. A tiffany technika lényege, hogy a kiszabott üvegdarabokat vörösréz fólia csíkkal körbefogom, a puzzle szerűen kirakott képet pedig az illesztések mentén ónnal, vagy cinnel összeforrasztom.

Itt nincsenek színátmenetek, összemosódások, mint a festéknél. Az illesztések vonalai egy határozott kontúrt adnak a képen. Ezeket a vonalakat jól lehet használni az összhatás elérésében. Az alkotások határozottabbak, karakteresebbek a kidomborodó forrasztástól.

Az opálos üveglapok hatását soha nem tudja utolérni egy festett üveg. Ezek az üvegtáblák önmagukban is lenyűgözőek, így egy pluszt adnak a festményhez. Igazi szépségüket és különleges, mély színeiket természetes fénnyel átvilágítva mutatják meg.

Az üvegről mindenkinek egy hideg anyag jut eszébe, amire rácáfolnak a fényben izzó, narancsok, vörösök, kékek. A színek világítanak a háttérfényben. Ezért használom ezt az alapanyagot és technikát festményeimhez. Alkotásaim különleges hatásukat a művészeti üveglapoknak, a forrasztás vonalainak és a fénynek köszönhetik.

A kezdetek

Amikor 2010 - ben 40 évesen megismerkedtem a tiffany technikával, többféle módon próbálgattam vele az alkotást. A technika sajátossága, hogy nem csak sík képeket, hanem 3 dimenziós tárgyakat is lehet alkalmazásával készíteni. Kicsit olyan, mint a modellezés. Kezdetben főleg egyedi dísztárgyakat készítettem, amelyeket a Meskán értékesítettem. 

Nem sokkal ezután közzé tettem első honlapom, ahol a kész képek és dísztárgyak mellett megrendeléseket is vállaltam. Azonban rá kellett jönnöm, hogy nem szeretek megrendelésre dolgozni. Túl kötött. Inkább iparos munka és nem művészet. Nem volt lehetőségem kibontakozni és a saját látásmódom szerint alkotni. Kedvtelésből készítettem dísztányérokat, vázát, ékszerdobozt, mécsestartót... valahogy mindig hiányérzetem maradt. 

Hozzám a festészet áll igazán közel, ezért döntöttem a tiffany üveg festmények mellett.