A tiffany üveg és a képzőművészet találkozása 

2021.01.01

A tiffany üveg alkotásokat általában a kézművességgel kapcsolják össze, pedig sokkal több lehetőséget rejt maga a technika és az alapanyag. A technika feltalálója Louis Comfort Tiffany is művészi színvonalon alkotott. Talán a tiffany lámpák és a kisebb kiegészítők miatt terjedt el, hogy ez egy kézműves technika. Sokan hobbiként űzik, vagy ügyes kezek készítenek csinos kis (kézműves) tárgyakat, de legtöbbször tanult üvegművesek dolgoznak tiffany technikával. Ebben a cikkben szeretnélek megismertetni a tiffany üveggel, mint képzőművészeti alkotással. Szeretnélek bevezetni a technika csodálatos művészi lehetőségeibe.

Louis Comfort Tiffany a festőművész, aki üvegből "festett"

Tiffany ifjú korában festészetet tanult. Nagyon tehetséges és ígéretes művész volt. Erre korábbi írásomban már kitértem: https://www.glassfeeling.com/l/louis-comfort-tiffany-talalmanya/

A szecesszió virágkorában tanult és kezdett alkotni Tiffany, aki sokoldalú tehetség volt. Sokan nem tudják, hogy festőművészként és belsőépítészként is sikeres lett, hiszen legtöbben a műhelyében készült dizájn lámpáiról ismerik. Lenyűgöző üvegmunkáit akvarell festményként álmodta meg és nem egy esetben a maga által tervezett belső terek szerves részeként. Műhelyében készült alkotásai tulajdonképpen üvegből elkészített festmények, amelyeket üvegművesek raktak össze a Mester irányítása alatt. Tiffany-t vonzotta az iparművészet: a kerámiák, fújt üvegek, az ólomüveg művészet, mozaikok és ékszerek. Mindent aprólékosan, művészi gonddal és igényesen tervezett meg. Üveggyárában az általa megálmodott színeken kémikusok és munkások dolgoztak. Egy egy üvegtáblát kifejezetten az éppen tervezett képhez készítettek, olyan árnyalatokkal és csíkokkal, amiből egy ruharedő árnyékát, vagy a virágszirmok finom ráncait is ki lehetett szabni. Nem egy esetben maga Tiffany keverte össze egymással a különböző színű forró üvegmasszákat. Néhány általa megálmodott színen hosszú éjszakákat dolgozott kémikus csapata, mire megszületett a kívánt eredmény. Louis az általa kidolgozott rézfóliás illesztési technikával és a csodás színű opálüvegeivel átvitte a festészetet az iparművészetbe. Új irányt és lehetőséget teremtett a képzőművészet számára, amivel ezután csak kevesen éltek. 

Tiffany üveg: mellőzött technika a képzőművészetben

Manapság a kortárs üvegművészek és a képzőművészek egyaránt megfeledkeztek a tiffany technikáról. A tiffany üveg kifejezés menthetetlenül összeforrt a kézművességgel. Aki valami igazán művészit és figyelemre, említésre méltót akar üvegből alkotni az többnyire szobrokban, kisplasztikákban gondolkodik, esetleg ólomsínes illesztésű klasszikus festett alkotásokban. Elismert és díjazott magyar művészek is vannak közöttük, mint Botos Péter, vagy Lukácsi László üvegszobrászok. Érdemes megemlékezni Bohus Zoltánról, aki sajnos már nincs közöttünk. Ólomüveg alkotásokat is készít Balogh Eleonóra és Borbás Dorka. Mind kiváló művészek, akik emlékezetes és maradandó értéket hoztak létre.

Évek óta keresem azokat a művészeket, akik kifejezetten tiffany technikával alkotnak, esetleg időnként készítenek egyéb üveg munkáik mellett művészi tiffany üveg alkotásokat is. Hát nem könnyű ilyen művészeket találni! Kis hazánkban többnyire a megszokott stílust viszik tovább tiffanyból az iparművészek és üvegművészek. Ha valaki modern szeretne lenni geometrikus formákat, vagy összevissza hullámokat készít. Vannak, akik egy két figyelemre méltó képzőművészeti alkotást hoztak össze rézfóliás technikával, de a névtelenség homályában maradtak, így szinte lehetetlen rájuk akadni, ha csak nincs több üvegműves kapcsolata az embernek. 

Nemzetközi szinten sem jobb a helyzet. Képzőművészeti üvegalkotások ólomsínes technikával és festéssel készülnek, vagy egyéb technikákkal. Az Egyesült Államokban vannak olyan üvegművesek, akik a klasszikus üvegmunkáik mellett alkotnak modern képzőművészeti alkotásokat is tiffany üvegből. Sajnos többnyire nem lehet őket megtalálni az interneten. Az évek alatt két művészt leltem, akik képzőművészek és ezzel a technikával dolgoznak. Kedvencem Hady Butler kanadai művész, aki főként modern portréképeket alkot főleg áttetsző, különböző textúrájú üvegekből. Képeit a Perivale Gallery értékesíti. Hudyn kizárólag tiffany technikával dolgozik, és csak képeket készít, ami igen ritka Észak Amerikában is, ahol nagy kultúrája van az ólomüveg művészetnek. Az évtizedek alatt lassan alakult technikája, ami csodálatra méltó. Aprólékos és hosszú munkával hozza létre portré képeit. Készítettem egy kis összeállítást azokból, amelyek leginkább tetszenek.

Azt hiszem egyet értünk abban, hogy Hudyn képei egyedülállóak, igazi professzionális művészi alkotások. Sajnálatosnak tartom, hogy nem vált szélesebb körben ismertté, kevés információt találni életéről és munkásságáról az interneten. Kárpótlásul, ha beírod a nevét a képkeresőbe, megcsodálhatod a legtöbb alkotását. 

A másik kedvencem Iva Kalikow, new york-i üvegművész, aki híres festők ismert alkotásait dolgozza át üvegre. Persze csak azokét, akik a kedvencei, akiknek az alkotásaival tud azonosulni. Munkái igényesek, finoman kidolgozottak és annak ellenére, hogy tulajdonképpen eredeti művek másolatát készíti el tiffany üvegből, az átdolgozásból érezhető a művésznő stílusa és látásmódja is. Iva képeiből is összeválogattam egy kis ízelítőt, amit érdemes végiglapozni.

Többször elgondolkodtam, mi lehet az oka annak, hogy a művészek figyelmét és alkotókedvét nem keltette fel a tiffany üveg. Talán a kötöttséget látják benne, hiszen itt nincsenek színátmenetek. Éles vonalakkal kell dolgozni egy merev, ám törékeny anyagból. Hudyn képei a példák, hogy ezeket az akadályokat is le lehet küzdeni, ám sok kitartó és precíz munka az ára egyetlen képnek is. Ráadásul ezek az alkotások az alapanyag és a sok munka miatt lényegesen drágábbak, mint a közkedvelt festmények. Így aztán a tiffany üveg háttérbe szorult a képzőművészetben. A közönség sem ismeri, esetleg néhányan, akik a klasszikus üvegműves stílushoz kötik. Általában mindenkinek a tiffany lámpa ugrik be először. Legtöbben tévesen tiffany üveg festésnek hívják, mert úgy tudják, hogy ezek utólag festett üvegek, nem pedig külön álló darabokból összeállított mozaik alkotások. Ennek ellenére elhatároztam, hogy letörlöm a port erről a technikáról és művészi elképzeléseim Louis Comfort Tiffany által ismertté tett opálüvegekből alkotom meg.

Egy álom üvegekből

Nem ismertem a tiffany üveget, még csak nem is hallottam róla. Amikor aktívan rajzoltam a tus és grafit voltak a kedvenc anyagaim. Miután sok év kihagyás után újra alkotni akartam az üvegfestés vonzott valamiért. Nem ismertem sem az üveget, mint művészeti alapanyagot, sem az üvegfestést. Fogalmam sem volt róla, hogy mivel lehet az üvegre festeni. Egyszerűen tetszett az üveg áttetszősége, ami miatt a színek egészen mások lesznek a fényben. Egy ismerősöm említette a tiffany üveget, mint lehetőséget, így aztán kíváncsi lettem és utánajártam, mi is ez. Megtetszett és sikerült az alapokkal, szerszámokkal megismerkednem egy sződligeti tanítónő kis műhelyében. Anyagi korlátaim miatt a technika csínját bínját autodidakta módon sajátítottam el. Nagy segítségemre volt néhány sablonkönyv és YouTube videó. 

Magam is úgy gondoltam, hogy majd a klasszikus kézműves irányt követem, ám rá kellett jönnöm, hogy ez nem nekem való, ugyanis nem tudok "gyártani". Az üvegműves munkák sem okoztak örömet, mert túl kötöttek voltak és úgy éreztem gúzsba kötnek az elvárások. Nem tudtam kibontakozni. A technikát és az opálos üvegeket viszont már annyira megszerettem, hogy nem tudtam lemondani róluk. Így végül döntöttem és a nehezebb utat választottam: képzőművészet tiffany üvegből, saját stílusban.

Azt hiszem a képzőművészet is nehéz ügy, ha nincs végzettsége, ismeretségi köre, no és díjai az embernek, hát még ha ezt cifrázzuk is egy ilyen háttérbe szorított technikával és mindezt közel az 50-hez... Mégis belevágtam. Gyermekkori álmom volt, hogy festőművész leszek. Ettől a lehető legmesszebb sodort az élet áramlata. Most pedig egy álmot kezdtem építeni üvegdarabokból. 

Egy álmot miszerint bárki, akinek van tehetsége és alázatosan alkot, fejleszti magát lehetősége van eljutni a közönséghez. Egy álmot arról, hogy lehet még új a Nap alatt, méghozzá tiffany üveg képekből. Azt hiszem Hudyn-hoz hasonlóan még évek munkájával fogom kialakítani alkotói stílusom. Ami viszont elkeserítő, hogy mennyire nehéz figyelmet kérni és kapni a művészvilágban. Mennyire nincs támogatva az alkotói munka, mondjuk az önkormányzatoknál, helyi kultúrotthonokban. Kilincselni kell egy kis kiállításért és figyelemért. Sok helyen az emberek sem befogadóak a művészetre. Ennek ellenére remélem, hogy eljutnak üvegből kirakott üzeneteim a művészetre nyitott közönséghez.

Ismerd meg alkotásaim és írd meg véleményed!

A cikket írta: Hula Zsuzsa alkotóművész