Festmények az ablakban

2020.07.15

Hogy kerülnek festmények az ablakba? Ez egy új és bolond árnyékolástechnika? Természetesen nem! Nem a megszokott vászonképekről és festményekről lesz most szó. Egy iparművészeti technikáról töröltem le a port és a rárakódott szokásokat. Mondhatjuk, hogy kihúztam abból a skatulyából, amibe rakták. Ismerd meg az ablakba akasztható "festményeket"!

Vászon és festék helyett üveg

Hogy lesznek a festmények ablakba akaszthatók? Ezt a tiffany technikának köszönhetik az alkotások. Ha eddig így nem ismerted, akkor talán a tiffany üvegre beugrik valami. Mondjuk ez a lámpa?

A legtöbben valami hasonlóra gondolnak a tiffany üveg hallatán. Esetleg még nyílászáró üvegekre. De mindenféleképpen meg van a szokásos motívumvilág, amivel összekapcsolódik. Általában valami szecessziós, vagy geometriai formák. 

Szerencsére az Egyesült Államokban már túlléptek ezen. Ami azért sem meglepő, mert tőlük származik a technika és az alapanyag is. Náluk már vannak olyan üvegművészek, akik ablakba akasztható üvegképeket készítenek. Ott ez nem annyira szokatlan, mint nálunk. A függönyhöz sem ragaszkodnak olyan szinten, mint kis hazánkban. Példának mutatom Neked Iwa Kalikow New York - ban élő üvegművész egyik alkotását enteriőrben. Ő híres modern festőművészek alkotásait dolgozza át üvegre. 

Jó példa még a kanadai Hudyn Butler, aki fotókat dolgoz át egyedi stílusban tiffanyra. Kimondottan áttetsző színes üvegekkel szeret alkotni. Szintén ablakba akasztásra készülnek az üvegképei. Alkotásait a Perivale Gallery értékesíti és nagy népszerűségnek örvendenek például Oroszországban.

Érdekességként: ők stained glass néven nevezik a tiffany és ólomsínes illesztésű üvegalkotásokat. Nyers fordításban rézfóliás ólomüvegnek nevezik a tiffany technikát. Kikérik maguknak, ha tiffany technikának hívja valaki. Ez a saját tapasztalatom is egy művészeti csoportból. Jól kioktattak, hogy ez nem tiffany technika (náluk). Az ólomüveg pedig arrafelé nem az ólomsín illesztésű üveg, amilyenek a templomokat is díszítik, hanem az az üveg alapanyag, ami ólmot tartalmaz. Mi kristályüvegként ismerjük. Erről már írtam is korábban a "Mi a különbség az ólomüveg és tiffany technika között" címmel.

Tehát az ablakba akasztható "festmények" nem vászonra festett képek, hanem tiffany technikával készült önálló művészeti alkotások, amelyekhez opálos és félig áttetsző üvegtáblákat használok. 

Ezek a gyönyörű üvegtáblák átvilágíthatók. Ezeket használom festék és vászon helyett is. Tulajdonképpen üveggel színezem ki az általam elképzelt rajzokat. Ez viszont már nem esik bele a tiffany üvegként ismertté vált stílusba és felhasználásba. De akkor mi is ez?
 

A "Minek nevezzelek?" alkotások

Tíz éve gondoltam egyet és úgy döntöttem üvegből alkotok. A grafit és tus voltak az én kedvenc anyagaim a művészi megnyilvánulásra, ám valamiért az üveg kezdett érdekelni. Átlátszó, hideg, törékeny, a színek átvilágítva új életet és értelmet nyernek az üvegen. Egy ismerősöm javasolta a tiffany technikát. Amikor megláttam a gyönyörű opálos színes üvegeket, már tudtam, hogy ezt szeretném csinálni. Hát így kezdődött ez a szerelem. 

Viszont nekem más elképzeléseim voltak ezzel a "tiffany üveggel". Rajzosként néztem a technikára és az üvegre is. Elkezdtem a saját látásmódom szerint alkotni az opálos üvegekből. Végül eljutottam oda, hogy tulajdonképpen "festményeket" készítettem üvegből. Festmények, amik nem festmények, tiffany üveg, ami nem tiffany üveg. Ma sem tudom eldönteni, minek is nevezzem, így maradjunk az üvegképeknél. 

Ezek az üvegképek akkor mutatják meg a kompozíció és színek igazi lényegét, ha fényt kapnak. Mondhatnám, hogy fényből, üvegből és az érzéseimből készültek. A képek természetes fényben a legizgalmasabbak. A kinti fényekkel változnak az árnyalatok és vele az alkotás hangulata. Nem lehet egy ilyen "festmény" mellett úgy elmenni, hogy ne vetne az ember egy pillantást az éppen kiemelkedő színekre, amelyek reggel még nem látszottak az esti fények viszont előcsalták. Más a hangulata az egész üvegképnek különböző napszakokban. 

Ezért készülnek az alkotásaim tiffany technikával. Ezek a képek megállítanak. Ha csak egy percre is, de kiszakítanak az összevissza futkosó gondolatáramlatból, a hétköznapiságból, rávesznek, hogy itt és most legyél, hogy elmerülj a lenyűgöző színekben és a képben. A fénynek köszönhetően erősebben hat, mint egy vászonkép. Annak ellenére, hogy a technika miatt tulajdonképpen leegyszerűsített formában látható az ábrázolt téma. Az üveg és a fény kompenzálja ezt az egyszerűséget. 

Alkotásaimon saját elképzeléseimet valósítom meg. Szeretek kutatni egy egy témával kapcsolatban motívumok, szimbólumok után. Jó példa erre a kutatásra az IDOL című üvegképem, amihez az ókorig mentem vissza a férfi ideál kutatásban. Így azoknak a férfiaknak a vonásait gyúrtam össze, akiket az elmúlt 1400 évben szépnek találtak. Idolban ott van Antinóoszt, az ókori férfi szépség, egy kis Rudolph Valentino, Jim Morrison és Nagy Ervin. Még apukám is belekerült észrevétlenül a kész képbe. Eddig ez az egyetlen olyan alkotásom, ami falikép, hogy egy ellenpéldát is mutassak az ablakba akasztás mellé.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy kerülnek ezek a képek az ablakba? Mire akasztható, min lóg stb. Nézzük hogyan!

Így kerülnek az ablakba a "festmények"

Akkor van a legegyszerűbb dolgod, ha fa keretes ablakod van. Ebbe bele lehet csavarni a barkácsboltokban kapható ruhaszárító kötél akasztót. Erre pedig láncot akasztasz. Ez bírja a terhelést (a damil nem). A lánc másik végére kerül egy kampós akasztó és erre maga a kép. Mutatom.

Közvetlenül az ablaküveg előtt lóg az üvegkép. Természetesen nem a szellőztetésre használt ablakba kell akasztani. Kicsit nehezebb a dolog, ha műanyag nyílászáród van. Ebbe nem szabad furkálni, hiszen a hőszigetelését a keret belső "rekeszei" alkotják. Ide az ablak feletti falra egy galéria sínt javaslok, amire kaphatók akasztók. Így szintén megoldható, hogy az üvegképek fénybe kerüljenek. Nálunk a szobákba lettek galéria sínek felszerelve, így nem kell szétlyuggatni a falakat.

Az átvilágított üvegképeknek van egy különleges megjelenése és hatása. Mi az étkezőbe tettünk képeket, mert itt az udvarra néző ablak van és innen a legszebb a naplemente is. Időnként azon kapjuk magunkat, hogy megállunk és elmerülünk a fényben fürdő képben. Csodáljuk a színeket a kompozíciót. Hozzátartozik az otthonunk sajátos hangulatához. Ezektől az alkotásoktól válik különlegessé a mi otthonunk. A család minden tagjának meg van a kedvence, ami megszólítja. 

Hát így kerülnek az ablakba a festmények, amelyek üvegből készülnek. Valószínű, hogy szokatlannak találod még ezt a művészetet és az ablakba akasztást, azért érdemes barátkozni a gondolattal, hiszen igazán különleges megjelenése és hatása van ezeknek az alkotásoknak természetes fényben. Nézd meg üvegképeim, ismerd meg ezt az újdonságot, amit elkezdtem a tiffany-val. Válassz egy hozzád illő alkotást az egyik ablakodba!

A cikket írta: Hula Zsuzsa alkotóművész a tiffany üveg újragondolója