Louis Comfort Tiffany találmánya

2020.11.01

Vajon miért nevezzük tiffany üvegnek a tiffany üveget? Kitalálta fel és mi is ez tulajdonképpen? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk, amiben bemutatom Neked azt a férfit, aki mögött egy nagyszerű kémikusokból, üveggyári munkásokból, tervezőkből és üvegművesekből álló csapat dolgozott: ő Louis Comfort Tiffany.

Híres apa és jó család

Sokaknak cseng ismerősen a Tiffany név, hiszen ma is létezik a Tiffany & Co luxus ékszereket készítő vállalat, amit Louis édesapja alapított 1850-es évek elején. Ő volt Charles Lewis Tiffany, tervező, ékszerész, sikeres üzletember és kiváló marketinges. Akkoriban gyémánt királynak is nevezték. Királyi családok drágaköveit és ékszereit készítette. Új gyémánt csiszolási módszert alkalmazott, amitől szebb és ragyogóbb lett a drágakő. Ő találta ki azt a kőbefogási módszert, amit máig látunk a gyémántköves eljegyzési gyűrűknél: kis karmok fogják be a csiszolt követ. Ennek köszönhetően a drágakövek szebben csillognak. Korábban teli fém hátlapba helyezték el a drágaköveket, így azok szépsége és csillogása nem tudott úgy érvényesülni. Charles Lewis Tiffany így neves, elismert és gazdag lett. Feleségétől 6 gyermeke született, köztük Louis Comfort Tiffany.

Louis 1848 február 18-án született New York-ban. Szülei neves katonai iskolákba járatták és ezek mellett művészeti képzésben is részesült. A katonai iskolák után a Nemzeti Tervező Akadémián végzett New Yorkban, Leon Adolphe Auguste Belly szalonfestővel 1868-69-ben festészetet tanult. Belly tájképfestményei nagy hatással voltak Tiffanyra. 

Louis és az üveg

Bár Louis Ígéretes és tehetséges festőművész volt, őt komolyabban foglalkoztatta az üvegművészet, ami a szecesszió terjedésével, több, mint egy évszázad után ismét felkeltette a művészek érdeklődését és kísérletező kedvét. Tiffany több üvegkészítő műhelyben is dolgozott. Néhány művésszel az apja kapcsolataival és pénzével egy rövid életű, ám sikeres vállalkozást indított, ahol tapétákat, textileket és bútorokat készítettek, és természetesen nagy üvegterveket. 

Louis kiváló belsőépítész volt. Ő készítette 1881-ben a Mark Twain ház belsőépítészeti terveit, amely máig megmaradt, 1882 - ben tervező társaival a Fehér Ház felújítására kapott megbízást. Itt már alkalmazta különleges fújt üveg lámpaburáit, több helyen a falakat a padlótól a mennyezetig gyönyörű üvegpanel munkákkal díszítette. Ez a felújítás kiváló referencia volt számára. (Tudtad? A lakberendezést és belsőépítészetet a szecessziós mozgalomnak köszönhetjük.) Később a saját üveggyárát nyitotta meg a New York-i Corona-ban és elhatározta, hogy olyan terveket kínál, amelyek javítják a kortárs üveg minőségét. Tiffany vezetése és tehetsége, valamint apja pénze és kapcsolatai vezették ennek az üzletnek a virágzását. Tiffany üveg iránti vonzalma vetett véget ennek a 4 évig tartó sikeres vállalkozásnak.

Figyelmét teljes mértékben az üvegművészetnek szentelte. Új színes üveget akart létrehozni. Tetszett neki a szennyezett üvegek opálos csillogása. Ezt az opálos üveget szerette volna szándékosan létrehozni különböző színekben. Így 1885-ben Tiffany úgy döntött, hogy saját üveggyártó céget alapít és miközben továbbra is dekorációs megbízásokat vállalt, az üveggyártás új módszereire összpontosított. Négy évvel korábban bejegyezte az opálos ablaküveg szabadalmát, egy radikális új kezelési módot, amelynek során több színt kombináltak, így soha nem látott színárnyalatok és háromdimenziós hatások születtek. Tiffany úgy vélte, hogy ez az új anyag élethűbben és szebben mutatja be a természetes árnyalatokat, hiszen önmagában színes és nem utólag lett színezve zománcfestékkel. Az opálos üvegeket azonban határozottan elutasította az ólomüveg újjáéledésének másik fontos iskolája, amely a gótikus hagyományt támogatta a zománcfestéssel a tiszta, egyenletes színű "antik" üvegen.  

Tiffany egyik fő versenytársa John La Farge volt ebben az új amerikai stílusú ólomüvegben. Mindketten az opálos üveggel kísérleteztek. A márványos opalizáló és irizáló felületű "Tiffany üvegeit" 1880-ban szabadalmaztatta.

Az új üvegillesztési módszer és az opálüveg

Tiffany monumentális festészeti elgondolásait üvegből képzelte el. Hogy ne legyen szükség az utólagos festésre, kidolgozta a rézfóliás technikát, ami szükségtelenné teszi a vaskos ólomsínek alkalmazását, lehetővé téve kis motívumok megjelenítését festés nélkül, opálos színes üvegből. A technika lényege: a kivágott üvegdarabok széleit körbefogjuk rézfóliával, ami ónnal, vagy cinnel forrasztható. Tiffany megszerezte a Stanford Bray szabadalmat a rézfóliás technikára. Egyébként az Arts and Crafts mozgalom és vezetője, az angliai William Morris eszméje volt a színes ólomüveget festés nélkül alkalmazni. Tiffany az egység iránti elkötelezettsége kiterjedt az ólomüveg tervezésére és gyártására is. Az üvegdarabok összetartásához szükséges elvezetés egy teljesen integrált tervezési elem lett, amely például a növények szárát szimulálta. Tiffany meg volt róla győződve, hogy egy ólomüveg ablak gyártása a művész részvételét minden szakaszban megköveteli, még gyári körülmények között is - az első vázlatok elkészítésétől az üveg kiválasztásának, kivágásának és összeállításának felügyeletéig.

Az általa kidolgozott illesztési technikával és az új típusú színes ólomüvegekkel készült "négy évszak" című panelképeivel az 1900 - as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Louis Comfort Tiffany a sokoldalú művész 

Tiffany munkáinak nagy részét az egyházi megbízások tették ki. Gyakran kockáztatta megrendelői támogatását a saját elképzelései megvalósításával. Az egyházi üvegmunkáknál a hagyományos figurális jelenetek helyett a tájak kidolgozását részesítette előnyben.

Kereskedelmi tevékenységét is kibővítette, és fémmegmunkálási osztályt hozott létre, ahol lámpákat, asztali szetteket és csillárokat gyártott, amelyeket ezrével adtak el saját New York-i bemutatótermében, vállalati katalógusaiban és áruházaiban. Cége fújt üveg lámpaburákkal is foglalkozott. Ezeket a termékeket 1893-tól Favrile védjeggyel készítették. Az üveg mellett mozaikokkal, zománctechnikával, kerámiákkal és ékszer tervezéssel is foglalkoztak. 

Tiffany fő tevékenysége, az üveg mellett továbbra is vállalt teljes belsőépítészeti munkákat, tervezéstől a kivitelezésig. Mindent tervezett, gyártott vagy eladott, amire egy ház stílusos berendezéséhez szükség volt. Legszebb és legátfogóbb munkája saját 84 szobás rezidenciája lett, amit 1957-ben sajnos tűzvész pusztított el. 

Tiffany sikeresen hozott létre egy művészeti ipart. Ezen felül rendkívüli termékválasztékot biztosított, így a fogyasztók szinte minden gazdasági szinten hozzáférhettek. Személyes vagyona lehetővé tette, hogy a művészi teljesítmény érdekében feláldozza a társaság nyereségét.


Sajnos a mai festőművészek közül senki nem kívánt Tiffany nyomdokaiba lépni a művészi üvegképek kapcsán. A technikát üvegművesek és iparművészek tartják életben. Mai napig főleg az eredeti szecessziós motívumvilággal, amit még a feltaláló dolgozott ki.

Én viszont hiszek Tiffany elképzelésében és a saját képzőművészeti elgondolásaimat hozzá hasonlóan a rézfóliás technikával a színes opálos ólomüvegekből valósítom meg

Ha Te is szeretnél többet megtudni a tiffany üvegről és a rézfóliás technikáról, az új alkotásaimról iratkozz fel hírlevelemre. Feliratkozáshoz kattints ide.