Művészet, kézművesség vagy egyedi lakásdekoráció készítés?

2020.03.01

Amikor megkérdezik, mivel foglalkozok vállalkozóként én azt szoktam válaszolni, hogy képzőművészeti vállalkozásom van. Legtöbbször nagyot néznek, majd megkérdezik: miért, mit csinálsz? A válaszom általában ez: egy forrasztásos mozaik technikával készítek önálló képeket. Mint a festőművészek, csak nem festékkel alkotok. Itt el is akadnak a kérdezők. Majd 99% -ban ezt mondják: Akkor te kézműves vagy. Esetleg ezt: akkor üvegműves vagy. Rájöttem, hogy én válaszolok rosszul. Valamiért nem merem azt mondani, hogy művész vagyok, ezzel foglalkozok. 

Mit jelent -szerintem- művésznek lenni?


A művésznek lételeme az alkotás. Ezzel születik. Van, hogy gyerekkorban elkezdődik ez az alkotási vágy és zenét szerez, fest, rajzol, táncol az illető. Előfordul, hogy felnőtt korban találja meg az embert az alkotás vágya, ami felülírja az addigi életét a művésznek és új útra viszi (pl.: Gaugin, Csontváry). A művész valahogy kapcsolatban van a felsőbb szférákkal. Nem zárul be az a csatorna, mint a legtöbb embernek. Az alkotás pedig egy aktív meditáció. Valahonnan fentről jönnek a szép és tiszta üzenetek, amihez hozzáadódik a művész egyénisége, látásmódja, tapasztalása. Az ő szűrőjén jön keresztül az üzenet. Így jönnek létre az alkotások. Az igazi művészi alkotások szépek és érthetőek. Megszólítják az embereket, hatnak rájuk. Ettől a hatástól lesz művészi az alkotás. A néző is rákapcsolódik az alkotáson keresztül arra a csatornára, amiből a mű táplálkozott. Nálam a zene tud nagyon mélyen hatni. Beethoven IX. szimfóniája is ilyen. Festőművészeknél nem csak adott alkotók képeinél vettem észre ezt a hatást, hanem bizonyos műveknél a készítő személyétől függetlenül. Mindenkinél más és más alkotás nyitja meg ezt a csatornát. 

A művészi alkotásnak mély hatása és üzenete van, amit átad az embereknek. Ettől a hatástól a művet élvező emberek is eggyé válnak a nagy mindenséggel és talán egy kicsit egymással is. A művészet érzéseket és gondolatokat ébreszt a közönségben.

Egyik kedvencem id Jan Brueghel Noé bárkája című festménye:

id Jan Brueghel: Noé bárkája (Szépművészeti Múzeum tulajdona)
id Jan Brueghel: Noé bárkája (Szépművészeti Múzeum tulajdona)

Természetesen én is erre a hatásra törekszem. Már gyerekkoromban folyton rajzoltam. Kamaszként kicsit szürreális, szimbolikus stílusom volt. Sajnos nem maradtak meg képeim ebből az időszakból. Szerencsére sokat elajándékoztam! Ezek a rajzok soha nem magamnak készültek, bár néhány a szobám falát díszítette. Életre akkor keltek igazán, ha valaki eljött hozzám és megnézte, elmélyült bennük. 

Van valami, ami arra késztet, hogy képeken keresztül szóljak az emberekhez. Adni akarok nekik valamit. Azt az érzést, hogy több van itt, mint amit látsz. Bármi történjék is veled van egy egység, egy szép és nyugodt világ, ahol a tiszta, szeretettel telt dolgok vannak és te ennek a része vagy. Még akkor is, ha időnként nem ezt érzed. Ezt az üzenetet szeretném eljuttatni az emberekhez a képeimmel ezért alkotok.

Te kézműves vagy?


Ezt a részt szándékosan a művészet után hoztam. Miután úgy érzem, az alkotásaimmal adni szeretnék és egy fontos üzenetet közvetíteni, ez a kérdés olyan, mint egy szúrás. Ha az illető ezt mondjuk az alkotásaimat látva kérdezi, az nekem egy kudarc érzés, ugyanis szemmel látható, hogy nem jött át az üzenet. Ha nem látta a munkáim, csak azt hallva kérdezte, ahogy bemutatkoztam, nincs vész, csak rosszul mondtam el mivel foglalkozok vállalkozóként. Miért nem vagyok kézműves? Egyszerűen a fentiek miatt. Szerintem bármilyen, úgynevezett kézműves technikával lehet művészi alkotásokat készíteni. Talán az egyik legkiválóbb példa erre Kovács Margit kerámia művész. Az alkotón múlik, hogy kézműves, vagy művész. A művész hatást gyakorol a kézműves dekoratív, kézzel készült tárgyakat hoz létre. Nagyon szép kézműves munkákat láttam már. Aki kézműveskedik élvezi az alkotó munkafolyamatot. Azt a technikát, amivel alkot. Igyekszik ötleteket meríteni egy külső forrásból és aztán azt kivitelezi. Aki kézműves -jó esetben- kiváló esztétikai érzékkel rendelkezik. Szeretettel dolgozik egy adott technikával és anyaggal. Nem zavarja, ha 25 ugyanolyan darabot kell elkészítenie, mert azt veszik. Vagy ha egy csinos tárgyat más színben kérnek. Élvezi a munkafolyamatokat és vannak kiváló ötletei. Ha ebből pénzt is keres, figyelembe veszi a vásárlói igényeket. Termékeket készít kézzel.

TERMÉKEKET KÉSZÍT KÉZZEL.

Tehát nem művészi alkotásokat igyekszik létrehozni, hogy közvetítsen általa valamit. Munkájával egyedi kézzel készült termékeket készít. Van hogy sablon alapján, amit vásárolt, letöltött az internetről stb. Lemásol egy fotót, vagy fotón látott ötletet. Ügyesen alkalmaz egy kialakult stílust (amit valaki más alakított ki). A tiffany technikánál ez abszolút jellemző. Az ötletesebbek saját stílust hoznak létre. Inspirálja, ha kereslet van a termékeire. Van olyan, hogy hobbiból készít valaki kézműves tárgyakat, amit eladogat vagy elajándékoz. Ha ügyes és jó az üzleti érzéke egy vállalkozást épít rá és egy saját márkát hoz létre. Akkor átadja az alkotói munka java részét az alkalmazottainak. Nem létszükséglet számára, hogy minden darabot saját kezűleg hozzon létre, hiszen nem művész.

Mostanában divat lett a kézműves termék. Kézműves fagyit, szappant, játékot, lakásdekorációt lehet kapni. Vásárokban, kézműves boltokban és az interneten. A fogyasztói társadalom hátránya, hogy a fejekben gyakran összemosódik a kézműves és a művész, illetve van aki művésznek mondja magát, de valójában kézműves. A dolgon az sem segít, hogy a modern művészet manapság valami értelmezhetetlen kuszaság, amivel idegen szavakkal dobálódzó diplomás "műértők" foglalkoznak és többnyire egy sznob körben forognak egymás között. Igazából nem az embereket akarják megszólítani, hanem egymást. A tömegek számára értelmezhetetlenek és nem élvezhetők a munkáik. Ez a helyzet megteremtette az igényt a kézműves termékekre, hiszen a többség igényli a szépet az egyedit. Erre rásegítenek még a lakberendezési áruházak dekorációs tömegcikkei, amiktől tizenkettő egy tucat otthona lesz az embernek. Úgy gondolom a gyakran depresszív, negatív hatású modern "művészetnél" bármelyik ügyes alkotó kedvű ember kevésbé kiforrott, de szívvel, lélekkel készült és szép alkotása jobb. 

Érdekesség: próbáltam kézműveskedni. Több majdnem egyformát készíteni, valentin napra és anyák napjára készülni. Termék piramist építeni, megrendelésre dolgozni. Nem ment! Nem tudok így "dolgozni". Nekem nem ez az alkotás. Nem munka és vásárlói igények kielégítése, hanem egy belső szükséglet, amivel üzenni és adni szeretnék. Amikor dolgozok, akkor elmegyek arra a munkahelyre, ahol a főállásom van jelenleg. Ott van a MUNKA. Az alkotás az alkotóműhelyemben egy belső folyamat eredménye. Remélem eljön a nap, amikor a klasszikus munkámat kiváltja.

Kézműves próbálkozásom. Mécsestartó valentin napra. Elvileg több darabbal is előrukkoltam volna. Soha nem lett belőle semmi. Nem ment a "gyártás". Utáltam!
Kézműves próbálkozásom. Mécsestartó valentin napra. Elvileg több darabbal is előrukkoltam volna. Soha nem lett belőle semmi. Nem ment a "gyártás". Utáltam!

Az egyedi lakásdekoráció készítés

Ahogy fent írtam sok kézműves foglalkozik lakásdekorációkkal. Profi lakberendezési kiegészítőket viszont általában profik készítenek, akik legtöbbször üzleti kapcsolatban állnak belsőépítészekkel és lakberendezőkkel. Gyönyörű divatos, és egyedi lakásdekorációkat láttam dizájn kiállításon és dizájn boltokban. Akik egyedi lakásdekorációt, drága bútorokat keresnek gyakran bízzák otthonuk berendezését lakberendezőre, aki az elképzelt stílusba beilleszti egy vele kapcsolatban álló alkotó munkáját. Találkoztam olyannal, amikor a belsőépítész terveit valósította meg az illető szakember. Általában aki ezzel foglalkozik egy igényt elégít ki és stílusával. A létrehozott produktummal szintén igazodik a megrendelői igényekhez vagy a lakberendező elképzeléseihez. Ma már festményeket is lehet lakásdekorációként rendelni. Vannak erre szakosodott vállalkozások, akik több alkotót foglalkoztatnak. Gyakran nem az a cél, hogy konkrétan ábrázoljon valamit a kép, hanem legyen benne mondjuk türkizkék, ami jól illik a türkiz kiegészítőkkel díszített nappali enteriőrbe. Nem az a lényeg, hogy mondanivalója, üzenete, hatása legyen a festménynek, hanem hogy kiegészítse színeivel az adott enteriőrt. 

Így jöttek létre olyan "felkapott művészek", akik alkotásaikkal remekül tudnak igazodni a lakberendezők diktálta igényekhez és az aktuális divathoz. Festészetben is vannak divathullámok. Szerintem ez mindig így volt, legalábbis múzeumi látogatásaimra és művészeti ismereteimre alapzva állítom ezt. Amióta nagyon felgyorsult az emberek élete az ilyen divatok is gyorsabban alakulnak. Az egyik népszerű irányzat fiatal fotómdell külsejű lányok portréinak megfestése. Van aki a képzeletére hagyatkozik alkotás közben és van aki népszerű vagy híres hölgyeket fest. Valóban szép alkotásokat lehet vásárolni lakásdekorációnak. Én erre az irányzatra válaszul készítettem el IDOL - t a Férfit.
A művészet célja a hatásgyakorlás. Ám a művészek is pézből élnek, ezért adják el műveiket. Így lesz a művészi alkotás valaki otthonában dekoráció. Szerencsés esetben a művész stílusát felfedezik a műértők és értékesnek, különlegesnek, kiemelkedőnek ismerik el. Így már befektetési lehetőség is lehet a művészete. Aki pedig birtokol az illetőtől alkotást szerencsésen meggazdagodhat. 

A művészek mégsem lakásdekorációnak nevezik az alkotásaikat. Ahogy a cikk első felében írtam a művésznek belső szükséglete az alkotás, amivel mondanivalója, üzenete van az emberek számára. A művészeti alkotás akkor is az, amikor otthon felteszi valaki a kanapé fölé. Több van benne. Azért vette meg, aki a kanapé fölé tette, mert megfogta őt az alkotás üzenete. Szívesen nézegeti nap mint nap. 

Hogy lehetséges a művészetet, kézművességet és az egyedi lakásdekorációt megkülönböztetni? Ha valaki szereti a művészetet, akkor foglalkozik vele. Kiállításokra, múzeumba jár. Olvas róla. Esetleg tanulta is. Talán már a családtagjai is művészet jedvelők voltak. Így kialakul a látásmódja és különbséget tud tenni a három között. Persze nem érdekel mindenkit a művészet és a lakásba bepakolt csecsebecsék! Ez természetes! Nekik egy kutya mindhárom. 

Én bátran művésznek vallom magam. Szerintem a bemutatkozásom is javítom, hogy senki ne értsen félre, mivel foglalkozok. Valahogy így: 

....és mivel foglalkozol? 

Alkotóművész vagyok.