Tavasz című képem és ami mögötte van

2020.02.14

Minden alkotásomnak van egy története. Egy érzés, ötlet, gondolat, zene, ami életre hívja őket. Így van ez a Tavasz című képemmel is, ami -nem véletlenül- a megújulást ábrázolja. Ez a kép rólam szól.

Amikor minden veszni látszik

Tavasz története a saját autoimmun betegségemmel kezdődött, ami el kezdett tombolni és teljesen legyűrt. Egy ideig úgy nézett ki, hogy végleg búcsút mondok az üvegnek, de talán még a rajzolgatásnak is. Azon törtem a fejem, hogy el kéne adnom az üvegező felszerelést is. Úgysem lesz rá szükség! Hobbinak meg drága. Ennyi volt! Végül egy hosszú gyógyszeres kezelést követően műtétre került sor. Szinte hihetelen, hogy mennyire vártam ezt a beavatkozást! Végre véget érnek a problémáim és leomlanak a betegség általi fizikai korlátaim!

Nem sokkal a műtétem előtt ellátogattunk párommal a Róth Miksa emlékházba, ahol nagyon megfogott egy kis üvegfestmény, ami tavaszt egy csábító, fiatal meztelen nőként ábrázolta. Nem óriási virágfüzérek kaptak hangsúlyt Róth Miksa alkotásán, hanem az üde fiatalság, életerő, szépség és egyben egy szemmel láthatóan erős, egészséges, termékeny nő, aki magában hordozza az új élet lehetőségét és így az örök körforgást. Eltettem magban ezt az élményt és a hatást.

Műtétem után szinte napról napra jobban éreztem magam. Kezdett visszatérni az erőm. Igaz, még hosszú idő kellett a regenerálódáshoz, de már éreztem a változást. A leginkább szembeötlő változás a remegés és lábdagadás megszűnése volt, illetve újra biztosan tudtam valóban fogni. Az ujjaim rendesen záródtak és engedelmeskedtek. Még szerencse, hogy nem adtam el a felszerelésem, amikor minden veszni látszott! Újra alkothattam üvegből.

Az újjászületés

Róth Miksa Primavera című kis üvegfestménye és a gyógyulásom öröme, egy új alkotás elképzelését indította el bennem. Tavaszt én is egy fiatal, csábító nőnek képzeltem el. Ráadásul a pince raktárban volt is bőven zöld üveg, ami kellett a fejemben kialakuló képhez. Minden alkotásomhoz szoktam egy mini kutatást végezni. Megnéztem ki milyen tavaszt, tavasz istennőt alkotott. Volt már olyan, hogy találtam a saját elgondolásomhoz hasonló képet. Ezeket ilyenkor vagy el is vetem, vagy újratervezem. Igyekszem nem a másokéhoz hasonlót alkotni.

Az általam elképzelt archoz keresgéltem csábító és huncut tekintetű fiatal nőről portré képet. Szerencsére megtaláltam azt a nézést, amit kerestem. Így aztán szokásomhoz híven, nem sokat teketóriáztam. Fogtam a kivágható sablonhoz használt kartonlapot és el kezdtem megrajzolni a saját tavasz istennőmet. Miután kész lett az arc, ki kellett találnom valamilyen hátteret. Érdekes, hogy ez gyakran rajzolás közben alakul ki.

Ehhez a képhez valahogy nem tudtam elképzelni egy sima, egyenes vonalakkal tagolt hátteret. (a tagolás szükséges, mert üvegdarabokból áll a kép) Valami olyan kellett, ami erősíti az alkotás üzenetét és kiemeli Tavasz arcát. Ezért szimbólumok után néztem az interneten. Végül a spirális örvény hatású háttér mellett döntöttem. A triskelion szimbólum beillesztésén gondolkodtam, ám az arc és a haj kitakarná a hármas spirál nagy részét. Ennek ellenére a három spirál vonalát igyekeztem követni, ahol lehetett. A triskelion a múlt, jelen és jövő, az örök körforgás kifejezője. Így bontakozott ki a rajzon Tavasz.

Ahogy elkezdtem dolgozni ezen a képen, úgy éreztem egyben én is újjá születek. Én is úgy épültem újra, mint ahogyan épült a Tavasz című kép. Ezzel ünnepeltem felépülésem kezdetét, bár a visszatérésre és az igazi újrakezdésre még vártam pár hónapot. Mégis, ez a kép fejezte ki azt az örömöt, amit a javulásom eredményezett és megalapozta egy új irány kezdetét.

Bő egy évvel később született meg az az elhatározásom, hogy kizárólag művészi képeket készítek a saját látásmódom és stílusom szerint. Festőművész leszek, aki üveggel színezi az alkotásait. De ez már egy másik történet.

Így épült fel a Tavasz című festményem

Tavasz arcának körbecsiszolt darabjai
Tavasz arcának körbecsiszolt darabjai
Tavasz arca már körbefóliázva. A haja pedig nőtt.
Tavasz arca már körbefóliázva. A haja pedig nőtt.
Egy lépéssel a forrasztás előtt
Egy lépéssel a forrasztás előtt

Írta: Hula Zsuzsa